Przedszkole proponuje dzieciom cztery posiłki dziennie, które są przygotowywane w naszej kuchni: 

 9:00 – śniadanie
10:30 – drugie śniadanie (warzywa i owoce w formie surówek), suszone owoce, nasiona i pestki,
12:00 – obiad składający się z zupy, drugiego dania, kompotu z naturalnych owoców i deseru
14:30 – podwieczorek w formie kolorowych kanapek, ciasta drożdżowego pieczonego w naszym przedszkolu 

Posiłki przygotowujemy w naszej kuchni ze świeżych produktów i  naturalnych przypraw. Nasze dania są smaczne, zdrowe, urozmaicone i zapewniają dzieciom potrzebne składniki odżywcze. W naszej kuchni używamy zdrowych produktów razowych (np. mąka, makaron, ryż), zdrowej żywności i BIO produktów. Preferujemy „Polską Żywność”. Nasi dostawcy to producenci nieprzetworzonej żywności. Aby wzbogacić posiłki podajemy pieczywo wypiekane z różnego rodzaju mąki (orkiszowej, razowej, żytniej) oraz z różnymi dodatkami (słonecznik, kiełki, len, sezam). Przedszkolakom proponujemy ciasta, jogurty i maślanki owocowe, kisiel, które sami przyrządzamy bez sztucznych dodatków. W warzywa i owoce zaopatrujemy się u rolnika z gospodarstw z ekologicznych terenów oraz u dostawcy certyfikowanych produktów ekologicznych.

Jadłospis dostępny dla rodziców na stronie internetowej przedszkola oraz w przedszkolu sporządzany jest zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia oraz z zasadami racjonalnego żywienia. Jest tak komponowany, aby dania w dekadzie się nie powtarzały, były kaloryczne, smaczne a jednocześnie zdrowe i zapewniały dzieciom potrzebne składniki odżywcze.  

W okresie zwiększonego ryzyka zachorowań (wiosna, jesień) proponujemy przedszkolakom kurację miodowo-witaminową mającą na celu wzmocnienie odporności dzieci.

Dzieciom z alergiami pokarmowymi zapewniamy zamiennie artykuły po konsultacji z rodzicami. 

Personel dba o to, aby dzieci w kulturalny sposób zjadały posiłki, które nie są limitowane. Do dyspozycji dzieci jest dystrybutor z wodą mineralną oraz dostępna jest herbata owocowa lub kompot. 

Personel nowocześnie wyposażonej kuchni to kadra z przygotowaniem zawodowym, która systematycznie podnosi swoje kwalifikacje. 

 

ZAJĘCIA KULINARNE

Starszym grupom przedszkolaków proponujemy udział w cyklicznych zajęciach kulinarnych, podczas których dzieci samodzielnie przygotowują posiłki.

 

PODRÓŻ  DO  KRAINY  SMAKÓW

Przez jeden tydzień w miesiącu zapraszamy dzieci w podróż do krainy smaków. Przedszkolaki poznają smaki Europy i Świata poprzez degustację potraw z różnych regionów.